Αλλαγή. Ελπίδα. Φόβος… Λέξεις που ξυπνάνε μέσα μας ταυτόχρονα συναισθήματα. Πόσες φορές έχουμε αναλογιστεί τα πράγματα ή τις καταστάσεις που θέλουμε να αλλάξουμε στην ζωή μας; Και πόσες είναι οι φορές που πραγματικά το έχουμε καταφέρει; Ακόμα και πιο μικρές πράξεις έχουν περισσότερη δυναμική από τις ευγενέστερες προθέσεις. Η αλλαγή έρχεται μέσα από αλλαγή στην σκέψη, το συναίσθημα, την κουλτούρα. Ο καθημερινός άνθρωπος είναι ο ήρωας της εποχής μας – ο φοιτητής που διαβάζει χωρίς βιβλιοθήκη και κομπιούτερ, η μητέρα που εργάζεται πολλές ώρες για να μη λείψει τίποτα στα παιδιά της, ο φούρναρης που ψήνει το ψωμί όπως ζωγράφιζε ο Πικάσο, ο ευγενικός ταξιτζής που δουλεύει με επαγγελματισμό, η νοσοκόμα που παλεύει με μια επιδημία. Για αυτά και πολλά άλλα μιλήσαμε με τη Μαρίνα, CFO & Co-Founder της SFG Ship Finance Global Ltd. η οποία προέρχεται από τον τραπεζικό χώρο. Επειδή η αλλαγή είναι το μυστικό συστατικό της προόδου και της εξέλιξης και η Μαρίνα ανήκει στους ανοιχτόμυαλους ανθρώπους που επιχειρούν και ποντάρουν στην αλλαγή, έκανε μια κίνηση και άλλαξε το τοπίο στην χρηματοοικονομική πραγματικότητα. «Δεν ξέρω αν το άλλαξα αλλά σίγουρα έβαλα ένα λιθαράκι σε μια πραγματική αλλαγή»
– Υπάρχει μια συγκεκριμένη στιγμή κατά την οποία αποφασίζει κανείς με τι θα ασχοληθεί στη ζωή του;
Συνέβη κάτι σε εσένα που σε έστρεψε στη ναυτιλία; – Αρχικά δεν ήταν οι σπουδές αλλά οι γνωριμίες που με έστρεψαν στην ναυτιλία. Το 1984, δουλεύοντας δίπλα στον Ανδρέα Βγενόπουλο, τον πρώτο μου δάσκαλο, ο οποίος με μύησε στην χρηματοδότηση για ναυτικά δάνεια, γνώρισα και αγάπησα τον ναυτιλιακό κόσμο. Σ’ έναν παραδοσιακά ανδροκρατούμενο χώρο όπως η ναυτιλία ήταν έκπληξη πόσο καλά «μου φέρθηκε» αυτή η δουλειά και με γέμιζε τόσο πολύ ώστε ήταν εύκολο να δουλεύω πολλές ώρες. Αργότερα όταν έκανα οικογένεια χρειάστηκε πολλές φορές να μείνω μακριά από τα παιδιά μου και έχασα σημαντικές στιγμές από την εξέλιξη τους. Αλλά η ναυτιλία, είναι μια δουλειά που χρειάζεται να είσαι σε επαγρύπνηση 24 ώρες το 24ωρο, και έτσι ή την αγαπάς είτε όχι. Επόμενος σταθμός το μεταπτυχιακό στο Shipping Trade and Finance, City University London. Το 1989 -1994, πηγαίνω στην Banque Franco Helenique ενώ από το 1994 έως 2014 είμαι στην Εurobank, αρχικά ως Credit manger & loans administration και μετέπειτα ως Relationship Manager.
– Ποιοι οι βασικότεροι σταθμοί στη ζωή σου; –
Οι βασικότεροι σταθμοί στη ζωή μου είναι η γέννηση των τριών μου παιδιών – δύο κορίτσια και ένα αγόρι και τον τελευταίο χρόνο τον ερχομό του εγγονού μου. Το 2000 είχα πάρει διαζύγιο έμεινα με τα παιδιά μου και τη δουλειά μου. Το 2014 με τον νορβηγό Dagfinn Lunde, ιδρύσαμε την Dagmar Navigation Limited, συνεχίσαμε να συνεργαζόμαστε με κοινούς μας πελάτες και να τους συμβουλεύουμε σχετικά με την χρηματοδότηση των επενδύσεων τους. Εννιά χρόνια από τότε μέχρι σήμερα δουλεύουμε με υψηλές ταχύτητες, αποδοτικότητα ήθος και δυναμική. Η απίστευτη συνεργασία με τον Dagfinn και ο τραπεζικός χώρος που άλλαζε δραστικά μας οδήγησαν στην πρωτοπόρο ιδέα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας eShipfinance.com και στην δημιουργία της με τους έμπειρους συνεργάτες μας Ταρούν και Απάρνα Γκουλάτι.
– Μίλησε μου για την σημασία της δουλειάς σου όσον αφορά την ναυτιλιακή αλυσίδα των υπηρεσιών; –
Η eShipfinance.com είναι η πρώτη διαδικτυακή πλατφόρμα αφιερωμένη στην ναυτιλιακή χρηματοδότηση. Ιδρύθηκε το 2018, πρωτοπορεί στην ψηφιακή διακοπή (digital disruption) στον τομέα της ναυτιλιακής χρηματοδότησης απλοποιώντας και βελτιστοποιώντας τις παραδοσιακές διαδικασίες τόσο για τους πλοιοκτήτες όσο και για τους επενδυτές χρηματοδότες. Το eShipfinance.com αποτελείται από μια ομάδα έμπειρων ατόμων σε θέματα ναυτιλίας, χρηματοδότησης και τεχνολογίας με κοινή αποστολή να μεταμορφώσει τον τρόπο χρηματοδότησης των πλοίων. eShipfinance.com καθιστά την χρηματοδότηση πλοίων εύκολη, γρήγορη και ασφαλή για δανειολήπτες και επενδυτές, αξιοποιώντας την ψηφιακή τεχνολογία με συγκεντρωμένη τεχνογνωσία 200 χρόνων. Μέσω της eShipfinance.com, της οποίας είμαι συνιδρυτής συνεχίζω να συμβουλεύω και να υποστηρίζω τους πλοιοκτήτες να βρουν τους καλύτερους όρους χρηματοδότησης για τις επενδύσεις τους, ειδικά τώρα σε αυτό το εξαιρετικά δύσκολο υπερρυθμιζομενο τραπεζικό χώρο.
– Ποιό είναι το προφίλ της γυναίκας στη ναυτιλία; –
Η γυναίκα στη ναυτιλία είναι κάτι σαν τον πολυμήχανο Οδυσσέα. Χρειάζεται υπομονή, επιμονή, στρατηγική αλλά και χιούμορ και διπλωματία. Ο ρόλος του επικεφαλής είναι από μόνος του απαιτητικός και δεν έχει φύλο. Κάθε επαγγελματίας σε υψηλή θέση καλείται καθημερινά να διαχειριστεί ποικίλες δυσκολίες και να φέρει εις πέρας κάθε πρόκληση. Προσωπικά, δεν ένιωσα την ανάγκη ποτέ να παρεκκλίνω από τις ηθικές αρχές μου. Ίσα ίσα θεωρώ πολύ πιο σημαντικά όπλα την αφοσίωση, την επιμονή, την προσήλωση, τον σεβασμό και την ευγένεια από ‘ότι τις αυταρχικές και ανταγωνιστικές συμπεριφορές.
– Ποιες προκλήσεις συναντούν οι νέες γυναίκες μπαίνοντας στην αγορά εργασίας; –
Όταν συνδυάσει κανείς το νεαρό της ηλικίας με το γυναικείο φύλο στο επαγγελματικό περιβάλλον, πιθανόν να συναντήσει προκλήσεις και διακρίσεις . Νέες γυναίκες που ξεκινούν με ενθουσιασμό είναι πιθανό να αντιμετωπιστούν μεροληπτικά, να μην λάβουν ίσες ευκαιρίες, να αντιμετωπίσουν διακρίσεις και να αποθαρρυνθούν. Στην δική μου περίπτωση, η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν η πίεση που υποσυνείδητα αισθανόμουν σε σχέση με την προτεραιότητα που έδινα άλλοτε στην οικογένεια και άλλοτε στην σταδιοδρομία μου. Βλέποντας τις κόρες μου να προχωράνε στην καριέρα τους και συγχρόνως να θέλουν να δημιουργήσουν την οικογένεια τους προσπαθώ να είμαι δίπλα τους να τους συμβουλεύω και να τις υποστηρίζω.
– Είδαμε ότι η Ελλάδα αντιμετώπισε την πανδημία με υποδειγματικό τρόπο. Ποιο ήταν το όπλο σου ενάντια σε αυτή την κρίση; –
Η Ελλάδα τα πήγε πολύ καλά με την πανδημία και τώρα σιγά σιγά θα αρχίσει να δράττει και το όφελος από την υποδειγματική της στάση – τουρισμός και επαφή με τους ανθρώπους που θα την επισκεφτούν αφού Ελλάδα σημαίνει φιλοξενία. Εμείς όπως όλοι – είχαμε χρόνο για την οικογένεια και στήσαμε καλύτερα την ηλεκτρονική πλατφόρμα. Έχουμε ένα ωραίο εξοχικό στο Λαγονήσι και ήταν πιο εύκολο και πιο αναζωογονητικό από το να ζεις στην Αθήνα κλεισμένος σε ένα διαμέρισμα όπου μου επέτρεψε να αφοσιωθώ στην εξέλιξη της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
– Ο καλός μαθητής κάνει τον καλό δάσκαλο, ή το αντίστροφο; –
Νομίζω πάντα ο καλός δάσκαλος έχει κομβική παρουσία σε αυτό το δίδυμο. Η αίσθηση θα πρέπει να είναι η ανοδική ώθηση, όπως το αεροπλάνο που ανεβαίνει προς τον ουρανό και κάτω από τα φτερά του ο αέρας φουσκώνει και μηδενίζει τα εμπόδια, έτσι και ο δάσκαλος πρέπει να βοηθάει το μαθητή να ανεβαίνει σιγά αλλά σταθερά τα σκαλιά της γνώσης. Απαραίτητη προϋπόθεση, η ώθηση, οι βάσεις και το καλό αυτί.
– Αν σε πλησίαζε ένα παιδί και σε ρωτούσε για ποιο λόγο αξίζει και ζούμε αυτή την περιπέτεια ζωής, τι θα του έλεγες; –
Θα του έλεγα ότι η περιπέτεια της ζωής είναι το ωραιότερο ταξίδι μας και πρέπει να το ζήσουμε στο έπακρο.
– Τα λάθη για τον άνθρωπο είναι οι κυριότερες αποθήκες γνώσης; –
Για μένα το να δουλεύω πολλές ώρες εκτός σπιτιού ήταν καταλυτικό αλλά και αποκαλυπτικό διότι συνειδητοποίησα ότι τα παιδιά μας είναι οι πιο απαιτητικοί δάσκαλοί μας. Όσο περισσότερο χρόνο περνάω με τα παιδιά μου γίνομαι καλύτερός γονιός και βέβαια σοφότερος άνθρωπός.
– Ποιά είναι η διαφορά μεταξύ της γνώσης και της αναζήτησης; –
Η αναζήτηση είναι συνεχόμενη, εσωτερική διαδικασία ενώ η γνώση έχει χαρακτήρα εκπαιδευτικό. Μαθαίνω ολλανδικά γιατί βρίσκομαι αρκετούς μήνες στην Ολλανδία και Νορβηγικά για την διευκόλυνση στις συνεργασίες μου. Μαθαίνω λογισμικά και προγράμματα κομπιούτερ γιατί είναι απαραίτητα στη δουλειά μου. Η αναζήτηση όμως είναι άλλη περίπτωση. Είναι βιώματα, εσωτερικές φωνές, εμπειρία, γνωστικά εφόδια που οδηγούν στην αυτογνωσία.